Ga naar hoofdinhoud
0644514785 info@loop-products.com Gratis bezorging vanaf € 48,95 in Nederland

Zwarte Rijst

Wat is zwarte rijst?

De rijst ziet er indrukwekkend uit door zijn zwarte kleur en lange korrel. Zwarte Rijst is een volkoren, natuurlijke, langkorrelige rijst met een zwarte kleur. De kleur komt van het bruinrood schilletje om de rijstkorrel. Dit schilletje  geeft niet alleen de kleur aan de rijst, maar zit ook vol met voedingsstoffen waaronder voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3
en ijzer.

Waarom zwarte rijst van LOOP-products?

De Zwarte Rijst  van LOOP is een volle rijst met een uitzonderlijk lekkere smaak – duurzaam geteeld, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen – ter plaatse vacuüm verpakt  – pure volkoren rijst en onbewerkt (niet voorgekookt) – vol vezels, voedingsstoffen en antioxidanten omdat de kiem van de rijstkorrel intact is gelaten – zeer smakelijk en smeuïg.

Hoe te gebruiken? 

Zwarte rijst: het gezondere alternatief voor gewone witte rijst en voor bijzondere gerechten

Zwarte  rijst is heerlijk om gewoon naturel te eten,  met groenten, kruiden en sauzen maar is ook erg lekker met pittige curry en geroosterde groenten. Dit is een rijst die heel goed past in Aziatische en Indonesische zoete gerechten, zoals tijdens het wokken.
Ook Sushi’s van zwarte rijst zien er bijzonder fraai uit en zijn buitengewoon lekker.

Voor enkele originele LOOP- recepten, zie https://loop-products.com/recepten/ 

Kookinstructie

Voor het beste resultaat de rijst eerst een half tot twee uur voorweken in koud water. Noodzakelijk is dat niet. Wel even afspoelen en dan zachtjes koken in de verhouding 1 kopje rijst op 2-3 kopjes water.
De kooktijd is 28-35 minuten. Bij  28 minuten heeft de rijst een stevige ‘bite’ en bij 30 minuten is de rijst mooi gaar. 

  • Voor kleverige rijst is langere kooktijd nodig ( en tijdens het koken wat extra water toevoegen)
  • Tijdens het koken van de rijst niet roeren.
  • Bij het koken komt vrijwel meteen een vrij krachtige hartige geur vrij en verandert de kleur. De rijst wordt iets lichter, tegen dieppaars aan. 
  • De rijst kan ook in ruim water ( 3 kopjes water op 1 kopje rijst) worden gekookt. Als de rijst gaar is, het water afgieten. En even laten staan.
  • Voor extra smaak kan een bouillon blokje worden toegevoegd.
  • Bereid niet te veel, 40gr/persoon is als regel voldoende.

Waar komt de zwarte Binayu-rijst van LOOP vandaan?

De Binayu zwarterijst wordt duurzaam geteeld door kleine boeren op Negros, een van de grotere eilanden van de Filipijnen. Het gebied waar de rijst wordt verbouwd ligt zuid-oostelijk van Bacolod, de hoofdstad van Negros.  Negros heeft ongeveer de oppervlakte van Nederland.
De boeren zijn aangesloten bij NEOPA, Negros Organic Producers Association. Bij NEOPA zijn 230 boeren aangesloten met in totaal 300 ha grond.  De producten van de Associatie worden organisch gecertificeerd door NICERT, Negros Island Certifying body.

Hoe rijst bewaren?

  • De rijst op een droge koele plek bewaren.  Rijst is vele jaren houdbaar.
  • Na het openen van een pak, bewaren in een afgesloten (glazen) pot, bijvoorbeeld een weckglas.

Gekookte rijst verzuurt snel en is dus niet lang houdbaar. Zelfs niet in de koeling. Verpak gekookte rijst daarom in goed afgesloten dozen en bewaar de rijst niet langer dan 1-2 dagen in de koeling. 

Gekookte zwarte rijst kun je prima invriezen. Goed verpakt in gesloten plastic containers/dozen is de rijst dan enkele maanden houdbaar.  Ook handig voor kleinere huishoudens: porties op maat in de diepvries brengt rijst binnen enkele minuten op tafel.

Back To Top