De partners van LOOP
We doen onze zaken niet alleen en daarom willen we u graag voorstellen aan de mensen met wie we nauw samenwerken: onze partners.
Partners in de Filipijnen
Alter Trade
Alter Trade is een Fair Trade organisatie die in 1987 is opgericht op het eiland Negros (Filipijnen) als reactie op de grote hongersnood die toen op het eiland heerste. Begonnen met het ondersteunen van de werkloze landarbeiders is Alter Trade intussen uitgegroeid tot een overkoepelende organisatie die als belangenvertegenwoordiger optreedt en de marketing en verkoop uitvoert voor mee dan 5.000 kleine boeren, veelal georganiseerd in coöperaties. Naast de verkopen op de binnenlandse markt exporteert Alter Trade naar Japan, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Nederland wordt de verkoop van de Alter Trade producten verzorgd door LOOP.
Alter Trade combineert fair trade met duurzame biologische landbouw. De wijze waarop fair trade en de biologische landbouw in praktijk worden gebracht voldoen aan internationale standaards en worden jaarlijks getoetst door het Insitute of Ecology en de Fair Trade Labelling Organization. Met de ondersteuning van Alter Trade zijn nu op het eiland Negros meer dan 1000 hectares landbouwgrond gecertificeerd voor biologische landbouw.
Vanaf de eerste dag van het onstaan van Stichting LOOP is Alter Trade onze belangrijkste partner in de Filipijnen. Meer informatie over Alter Trade vindt u op hun website: https://www.altertrade.ph/
CocoWonder
Sinds 2016 is CocoWonder (Andy Alboa Corporation) onze belangrijkste leverancier van kokosnootproducten. Het is een middelgrote onderneming met 80 medewerkers, 3 farms en 2 productiebedrijven. In 2017 is het bedrijf biologisch gecertificeerd door Control Union uit Zwolle.
Villa Socorro Farm
In 2007 Startte Marcial Aaron op 54 jarige leeftijd op het land van zijn ouders in Pagsanjan, Laguna, Filipijnen met de productie van bananen chips. Zijn ouders hadden daar een kleine boerderij. Hij werd aangezet tot de verwerking van bananen omdat er voor de bananen die hij en zijn collega boeren teelden geen kopers waren. Enkele jaren later kwam zijn zoon Raymund het bedrijfje versterken. Omdat de verkoop van bananenchips fors toenam, was de aanvoer van bananen uit de directe omgeving niet meer toereikend. Zij gingen de boeren stimuleren meer bananen te telen door gratis nieuwe bomen ter beschikking te stellen terwijl Villa Socorro Farm de afname van de bananen garandeert. Zo is de armoede in de streek duidelijk afgenomen. Het bedrijfje telt inmiddels 15-20 medewerkers, afhankelijk van de verkopen.
Voor Stichting LOOP wordt o.a. een speciale versie chips zonder toevoegingen bereid.