Door John van de Winkel
Om bijzondere, lekkere en gezonde landbouwproducten uit de Filipijnen op de Nederlandse markt te brengen richtte John van de Winkel eind 2012 de stichting LOOP op. Denk bij lekkere en gezonde producten aan biologische rode, bruine en zwarte rijst, kokosnootproducten, kruidenthee, bananenchips, biologische muscovado rietsuiker en kokosbloesemsuiker. Door eerlijke prijzen voor de producten aan de boeren te betalen willen ze een steentje bijdragen aan armoedebestrijding. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hieronder vertelt John van de Winkel hoe van het één het ander kwam.
In 2006 ging ik voor Youth at Venture naar de Filipijnen, om samen met een Filipijnse collega trainingen geven aan kansarme jongeren, hoofdzakelijk in Manilla. In sessies van acht dagen trainden we hen in het opzetten en runnen van een eigen bedrijfje. Als ze een goed plan hadden, kregen ze het startkapitaal om voor zichzelf te beginnen. We deden dit samen met lokale organisaties. Zij selecteerden de jongeren en zorgden voor de begeleiding na de training.
Ook raakte ik betrokken bij advieswerk en projectevaluaties in de Filipijnen voor de Nederlandse organisaties Share People en de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (ICCO). Veel organisaties waar ik in de Filipijnen voor werkte waren landbouwcoöperaties of organisaties die de producten voor de landbouwcoöperaties verwerkten, distribueerden en/of verkochten. Ik adviseerde over efficiëntere bedrijfsvoering en maakte gelijktijdig kennis met de landbouw en de producten die werden verbouwd en verhandeld.
Nederlandse markt
Eén van de organisaties die ik adviseerde was de Upland Marketing Foundation Inc. (UMFI). Dat is een Filipijnse stichting die in 2001 met steun van ICCO werd opgericht om de marketing en distributie uit te voeren voor de producten van kleine boeren en landbouwcoöperaties. UMFI koopt de producten van de lokale boeren tegen een eerlijke prijs en verkoopt deze aan supermarkten in Manilla. Ruben Evangelista, de toenmalige manager van UMFI, vroeg mij of er mogelijk interesse was voor hun producten in Nederland. Het ging in het bijzonder om kokosbloesemsuiker, rijst en muscovado. Kokosbloesemsuiker is bijvoorbeeld interessant voor kleine boerencoöperaties, omdat de bereiding ervan arbeidsintensief is en nauwelijks investeringen vraagt.
Met een aantal van hun producten in mijn koffer ben ik terug gegaan naar Nederland. Navraag bij mogelijk belanghebbende partijen in Nederland leverde weinig op. Men had geen interesse of ze hadden al een leverancier uit een ander land. Intussen groeide bij mij juist de overtuiging dat voor deze prachtige producten in Nederland beslist een markt bestaat.
In november 2012 heb ik met een aantal vrienden de Stichting LOOP opgericht. We stelden ons als doel om lekkere en gezonde bijzondere producten uit de Filipijnen op de Nederlandse markt te brengen. Door het betalen van eerlijke prijzen voor de producten willen we een structurele bijdrage leveren aan armoedebestrijding in de Filipijnen. Daarnaast willen we de leveranciers in de Filipijnen helpen met het verbeteren van hun producten, door het geven van feedback, advies en ondersteuning.
Gezond en eerlijk
We gingen op zoek naar bijzondere producten die in Nederland niet in de supermarkt te koop zijn.
Producten die passen bij de nieuwe trend van gezond voedsel dat door kleine boeren in de Filipijnen voor een eerlijke prijs wordt geproduceerd. Evenzeer van belang is dat deze producten passen in de verdere ontwikkeling van kleinschalige landbouw waarmee de Filipijnen zich kunnen onderscheiden van de grootschalige, industriële landbouw van concurrerende landen. Voorbeelden van deze ‘specialiteiten’ zijn o.a. biologische rode en zwarte rijst, biologische muscovado rietsuiker en kokosbloesemsuiker, producten met een zeer goede smaak en kwaliteit.
Deze en andere producten kopen we bij coöperaties waar we een langdurige werkrelatie mee hebben en we betalen er een eerlijke prijs voor. Door hun producten te kopen ondersteunen we de kleinschalige landbouwbedrijven in het verder ontwikkelen van hun producten en productie-methoden. Consumenten in Nederland kopen de producten voor een redelijke prijs, omdat er geen tussenhandel is en LOOP geen winstoogmerk heeft. De opbrengst wordt gebruikt om boeren te helpen hun productiviteit en daarmee hun inkomen te verhogen.
Recepten ter inspiratie
Onze eerste bestelling ging begin 2013 richting Filipijnen en met enige vertraging arriveerden de producten in augustus 2013 in Rotterdam. In september zijn we met de verkoop gestart. De producten worden via een webwinkel aangeboden aan consumenten en aan grootverbruikers, zoals restaurants en detailhandel.
We hebben inmiddels een aantal enthousiaste kopers gevonden die aan de slag zijn gegaan met de ontwikkeling van gerechten met de Filipijnse producten. We zetten de recepten op onze website om anderen weer te inspireren.
Ook op ander terreinen zetten vrijwilligers zich in voor de stichting LOOP. Zij verrichten allerlei werkzaamheden om te zorgen dat LOOP volledig als non-profit organisatie kan werken. Daarmee werken we aan de optimale opbrengst voor de boeren zelf.
Het gaat goed met LOOP. We zijn regelmatig met onze producten aanwezig op markten in het land. De enthousiaste reacties van bezoekers werken stimulerend. In de bestellingen via de webwinkel zit een stijgende lijn en ook het aantal zakelijke klanten neemt toe.